"България е страната на просещите милионери"

Емил Хърсев, финансист

Цитат на деня:

3719 ~ 1 мин. четене

„България е страната на просещите милионери. Собственици на скъпи апартаменти по цял ден квичат, че няма какво да ядат“. Това коментира пред „Труд“ финансовият експерт Емил Хърсев.

„Бизнесът трябва да се остави на мира и да му се даде свобода да работи. Той има нужда и от пазар, за който да съдейства държавата, за да можем да продаваме и да произвеждаме. Държавата трябва да пипне за гушата контрабандистите на европейски и вътрешнообщностни доставки, които убиват българското производство. Трябва да се спре механизмът на масово източване на ДДС, което създава нелоялна конкуренция. Когато се източва ДДС-то, то не се краде. Тук има погрешна представа“, заяви още Хърсев.

„Хората си мислят, че дадена фирма си взема ДДС-то и го слага в джоба си. В повечето случаи това не е така - просто продава стоката на дъмпингова цена без ДДС. Казано с две думи - краде от държавата и го дарява на потребителя. Но потребителят, за да получи този подарък, трябва да купи и стоката на изрядните производители, които при дъмпингови цени не могат да функционират и затварят работни места. По този механизъм се съсипва българското производство - от безхаберието на самата държава“, категоричен е финансистът.

Подкрепи Economic.bg