България и Румъния подписват за нови мостове по Дунав

Осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти са част от темите на съвместното заседание на срещата между премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта в средата на ноември

120 ~ 1 мин. четене

Правителствата на България и Румъния ще проведат съвместно заседание на 13 ноември, пише "Стандарт". Информацията бе потвърдена неофициално от представители на Министерски съвет. С уточнението, че до дни ще стане ясно дали срещата между премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта ще бъде в Букурещ или в София.

Осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти - приоритетните за България нови мостови връзки на Дунав при Силистра-Кълъраш и при Оряхово-Бекет, изпълнението на хидроенергийни комплекси на Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш и др. са част от темите на съвместното заседание.

По предварителна информация ще се обсъди подкрепата за запазване на идентичността на българската и румънската общност, които са мост между България и Румъния. Очаква се да се намери и решение на въпроса с осигуряване на богослужение на български език в храма "Свети Пророк Илия" в Букурещ.

На срещата между министрите на Понта и Орешарски ще бъдат обсъдени и съвместните действия на двете страни за Шенген.

Подкрепи Economic.bg