Драгомир Стойнев заговори за ръст от над 1,8%

Стъпките, които правим, вдъхват доверие на чуждестранните инвеститори, каза министърът на икономиката и енергетиката, заяви икономическият министър

124 ~ 2 мин. четене

„С политиката, която водим, очаквам растежът през 2014 г. да надхвърли 1,8 процента. Кажете ми кое правителство за пет месеца отмени и облекчи 84 лицензионни и регистрационни режима. Моят британски колега онемя, когато чу това”, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Така той коментира в предаването „Панорама” на БНТ исканията за оставка на кабинета, съпътстващи съществуването му. Според него протестът не е срещу работата на кабинета, а срещу неуспеха на прехода.

Министърът на икономиката и енергетиката каза, че на искането на студентите за оставка ще отговори с осигурените допълнително 100 млн. лв. за образование през 2014 г. и отпуснатите 20 млн. лв. за иновации. „Готов съм за дебат за намаляване на младежката безработица, за развитието на дуалната система, за качеството на образованието и връзката на бизнеса с науката. Но в този протест има единствено политика. Протестиращите искат нови избори – да не се чуе гласът на българския избирател, а на протестиращия”, подчерта Драгомир Стойнев.

Той посочи, че е заварил много тежко положение в икономиката. „Не се оплаквам. Моята работа е да възродя сектора”, каза министърът. По думите му, стъпките, които правителството прави, вдъхват доверие на чуждестранните инвеститори. Като пример той даде успешната емисия облигации в началото на седмицата на Българския енергиен холдинг – структура, която по мнението на български и чуждестранни експерти е трябвало да бъде закрита. „Когато се отстояват национални интереси и човек знае за какво работи, се стига до успех”, посочи министър Стойнев.

В тази светлина той коментира и тежките преговори с „Газпром”, довели до началото на строителството на газопровода „Южен поток” при изключително добри условия за България. „Толкова огромен проект не е имало в най-новата ни история и от икономическа, и от енергийна, и от социална гледна точка. Той ще даде възможност за рестарт на икономиката ни и за сигурност на енергийните доставки”, заяви Драгомир Стойнев.

Министърът подчерта, че за реализацията му държавата не поема никакъв финансов ангажимент, но за сметка на това ще се осигури работа на български фирми, ще получава дивидент още от първата година на експлоатацията му и ще плаща два пъти по-ниски лихви от договорените от предишното правителство. „Транзитните такси бяха договорени така, че да не загубим нищо, независимо дали тече или не газ. Само от дивиденти ще получим 1,5 млрд. лв., а 5 млрд. лв. – от данъци, такси и осигуровки. Ще бъдат открити и много работни места в най-бедния регион на Европа – Северозападна България”, изтъкна министърът на икономиката.

Очакванията на правителството са в проекта да бъдат ангажирани около 5000 души, вкл. голям брой научни специалисти, които ще имат възможността да придобият опит в големи инвестиционни проекти.

Подкрепи Economic.bg