България и Турция се разбраха по проблемите с товарните превози

Анкара ще ни разреши увеличение с 30% на броя на разрешителните от/за трета страна

Българският и турският министри на транспорта Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм разговаряха днес по време на форума на министрите на транспорта в Лайпциг.

На продължилата повече от договореното среща бяха обсъдени различни въпроси, поставени от българската страна. Постигнато бе разбирателство, като Турция прие да разгледа времевите ограничения и да намали времето за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно, при спазване на всички изисквания за това.

Още във вторник, 28 май 2013 г., на експертно ниво между представители на министерствата на транспорта на двете държави ще бъде уточнено как точно ще бъде изпълнена договореността.

Разгледан бе и въпросът за фактурите относно произхода на стоките като бе постигнато разбиране за спазване на точка 4.2 от ръководството на СЕМТ разрешителното, тоест че мястото на натоварване може да е различно от произхода на стоката.

Българската страна постави и въпроса за увеличение с 30% на броя на разрешителните от/за трета страна като турската страна отговори утвърдително на молбата. Това е голям успех и ще бъде от изключително значение за развитието на товарните превози между двете страни.

Детайлите по тази договореност предстои да се уточнят на срещата във вторник като българската делегация ще замине за Турция още в понеделник.

Коментари: 0