България и Великобритания срещу финансовия контрол на ЕС

Лондон иска да е в състояние да повиши минималните капиталови изисквания към банките над прага от 12% и да го прави без да се допитва до Брюксел

6596 ~ 1 мин. четене

Британският финансов министър Джордж Осбърн ще се изправи днес срещу европейските си колеги на срещата в Брюксел. Финансовите министри на Евросъюза се опитват да прокарат предложения, свързани с банковите правила, на които се противопоставиха Великобритания и България, съобщава „Еурактив”, цитирани от bTV.

Лондон иска да е в състояние да повиши минималните капиталови изисквания към банките над прага от 12% и да го прави без да се допитва до Брюксел. Франция и други страни-членки твърдят обаче, че това ще предизвика изкривяване в конкурентната среда и ще отклони Европа от курса към толкова необходимия финансов контрол на централно равнище.

Несъгласието подчертава и борбата за повече влияние върху финансовата политика в съюза, който беше разклатен от най-тежката финансова криза от десетилетия. Обединеното кралство иска да запази контрол над Лондонското сити, финансовата столица на Европа, докато останалите страни-членки се опитват да централизират контрола над банковия и финансовия сектор в Брюксел и базираната в Лондон Европейска банкова администрация.

Преговорите по въпроса блокираха на 3 май, когато Великобритания и България отхвърлиха компромисните предложения на датското председателство след продължителни безрезултатни преговори между финансовите министри в Брюксел.

 

 

Подкрепи Economic.bg