България изпревари Франция по добив на лавандула

"Фигаро" посвещава видео репортаж на родните производители

България изпревари Франция по добив на лавандула
4133 ~ 1 мин. четене

България вече е световен лидер по добива на лавандула и производство на лавандулово масло, като за няколко години измести Франция от първото място. А Франция беше исторически лидер в тази насока, коментира в. „Фигаро“ в кратък видеорепортаж на сайта си. 

В Долината на розите в България се намират и българските лавандулови полета. Работниците там са сезонни, често пъти са безработни хора, методите на работа са примитивни, но не се заблуждавайте от това – България е световен гигант в производството на лавандулово масло, обяснява изданието.  

Работниците мога да наберат на ден до 300 кг цвят, които след това се дестилират. 

„Молдова, Украйна, Крим – едно от сърцата на производство на лавандулово масло, Китай преустановиха производството...  Всичко остава на България“, посочва Николай Ненов, експерт в Държавната лаборатория за етерични масла. 

„Българските производители на лавандулово масло изнасят 60-70% от продукцията си във Франция, като я продават не само на френски козметични компании, но и на френски производители на лавандулово масло“, посочва Филип Лисичаров, производител на лавандулово масло. 

През 2011 г. България произведе 60 т лавандулово масло, а сега производителите се надяват да дестилират 120 т, посочва още „Фигаро“.Подкрепи Economic.bg