Стойнев поиска бързи избори

Актуализацията на бюджета може да бъде приета още днес, смята икономическият министър

Стойнев поиска бързи избори
140 ~ 3 мин. четене

Актуализацията на бюджета може да бъде гласувана още днес, ако ДПС и ГЕРБ я подкрепят. Това каза Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, в предаването „Денят започва“ на БНТ.

Той призна, че има разминаване между позициите на мандатоносителя БСП и правителството, и подчерта: „В крайна сметка ние сме парламентарна република, в крайна сметка последният, който взема решение, това е парламентът.“

Истината е, че в БСП никога не сме обсъждали намаляване на приходите за тази година, тъй като този бюджет наистина може да бъде изпълнен. Ние започнахме много добре годината. Когато встъпих в длъжност икономическият растеж беше отрицателен, припомни Стойнев. През второто тримесечие се създадоха 40 000 нови работни места, за съжаление политическата криза започна да дава отражение и върху икономическата. За това трябва най-бързо да се отиде на избори, каза Стойнев.

Според него, кабинетът трябва да подаде оставка, защото политическите лидери са се разбрали за предсрочни избори. "Колкото по-рано са тези избори, толкова по-добре, за мен и 5 октомври даже е късно", уточни още Стойнев.

За проблема с КТБ, Стойнев каза, че никой не е предполагал, че ще я има тази криза, която е за определена банка. "Тук не става въпрос за несигурност в цялата банкова система, а за проблем с една банка. Трябва да се вземе най-правилното решение. Информацията, която се предоставя като че ли е неясна. Започнахме с едно теглене на 300 млн. лева от банката, после изнасяне с чували, после се оказа, че е нямало такова изнасяне. БНБ трябва да си свърши работата. БНБ е органът, който чрез банковия надзор контролира всички банки. Това, което ние направихме, аз лично като министър го направих, бе именно да извадя голяма част от парите от КТБ, тъй като имаше средства, свързани с енергетиката. Но ние изпълнихме задачата. Това беше добра мярка. Хората редовно си получават заплатите, именно поради действията парите да не бъдат концентрирани само в една банка. Преди кризата депозити от КТБ на енергийните дружества не са местени", категоричен е Стойнев. БНБ позволи на КТБ да придобие Креди Агрикол, след 2 седмици стана огромният проблем. БНБ трябва да даде ясен отговор, именно затова е банковият надзор, който е независим, категоричен е икономическият министър.

Всички депозити трябва да бъдат гарантирани до 100 000 евро, над 100 000 евро се създава психологическа паника. Хората не трябва да тичат да си теглят депозитите, защото те са гарантирани по закон, подчерта Стойнев. Подобни примери могат да се дадат и в Белгия, и в Англия, и Шотландия. Правителството се намесва да спаси определена банка и това е правилно, защото има системен риск, една банка ако фалира, това може да създаде притеснения и в други банки, и по веригата всички да започнат да имат проблеми, уточни Стойнев.

Тези пари са в системата, хората не трябва да се подвеждат от слухове. За да се помогне на тази банка трябва да се направят определени действия. Милиардите трябва да се докаже дали липсват. БНБ обясняваше, че лисват кредитни досиета, сега се оказва, че не липсват, повтори Стойнев. Как ще бъдат спасени средства е въпрос на политика, но трябва да има пълна и ясна информация, за да се вземе ясно решение, подчерта още Драгомир Стойнев.

За БСП той каза, че Станишев е подкрепял всички кандидати за лидерския пост – Нинова, Манолова, Миков. Никога не съм бил в ръководството на партията и това ме различава от другите кандидати. Това не е битка за лидерския пост, а състезание между единомишленици. Всяка партия трябва да се гордее с такива личности. Не приемам това за битка, това е съревнование, което да излъчи личността, която ще ръководи най-голямата партия в България, убеден е Стойнев. Камъните срещу БСП ще ги ползвам да надграждам. Станишев поемаше много отговорности, личното ми мнение е, че трябва да се слуша и взема предвид мнението на органите в партията, добави Стойнев.

 Подкрепи Economic.bg