Шампанско за юбилея на Меркел

Германският канцлер става на 60 години

Шампанско за юбилея на Меркел
188 ~ 2 мин. четене

Юбилейните 60 години навършва днес канцлерът на Германия Ангела Меркел. Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС поднесоха цветя и шампанско на германския държавен ръководител. Малко след полунощ председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой поздрави канцлера от името на европейските ръководители по време на срещата на върха, която продължи до малките часове на деня.

Меркел е родена в Хамбург на 17 юли 1954 г. в семейството на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. Като ученичка особено добри постижения показва по математика и руски език.

През декември 1990 г. Меркел става депутат на Бундестага. Тогавашният канцлер Хелмут Кол я назначава като министър в Министерството на жените и младежта. След изборите от октомври 1994 г. Меркел поема Министерството на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност. След 7 ноември 1998 г. Меркел е назначена на поста главен секретар на ХДС.

След оттеглянето на Волфганг Шойбле от лидерския пост в ХДС през февруари 2000 г. Меркел става генерален секретар на партията, а на 10 април 2000 г. тя е избрана за председател на ХДС. От 22 ноември 2005 г. тя е федерален канцлер на Германия и първата жена на този пост.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата комунистическа източна част. В края на м.г. за трети път тя получи подкрепа от германските избиратели и след като партията й спечели вота, отново пое канцлерския пост.

По време на следването си през 1974 г. се запознава с първия си съпруг Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се провежда обмен на студенти по физика. През 1977 г. те сключват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 г. През 1984 г. Ангела започва да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава все още е женен. Сключват брак през 1998 г. Ангела Меркел няма деца.

Меркел ще отбележи 60-я си рожден ден с научна конференция в централата на управляващата партия, последвана от прием, на който са поканени близо хиляда гости.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg