Отстъпление на еврото

Златото се върна над 1300 долара за тройунция

Отстъпление на еврото
188 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува на 5-месечно дъно срещу йената и близо до 2-годишно дъно срещу стерлинга. Поевтиняването на единната валута през последното денонощие би трябвало да успокои ЕЦБ. Дилъри отбелязаха, че последните положителни данни от Великобритания са накарали инвеститорите да се прехвърлят от еврото към стерлинга, което е натежало на еврото.

Евро/йена е 137.26, а евро/паунд 0.7890, най-ниски нива след септември 2012. Евро/долар удари едномесечно дъно на 1.3520. Пробив на подкрепата около 1.35 вероятно ще породи вълна от затваряния на позиции и ще последват разпродажби. Последните данни от Германия не са силни и ЕЦБ показва загриженост спрямо заплахата от дефлация. В същото време паунда е търсен заради повишението на инфлацията на острова, което засилва очакванията за повишение на лихвите по-късно през годината. Данни от вчера обаче показаха липса на натиск от страна на заплатите и това намали малко прогнозите за лихвите. Все пак монетарната политика във Великобритания е в ярък контраст с тази в еврозоната, където има реален риск от нови облекчения. Дали това ще се случи не е ясно, но сигналите са силни, че едно по-слабо евро май остава единствения канал по който може да се увеличи инфлацията.

Долар/йена е на 101.47. Зелените пари спаднаха срещу канадския долар от триседмичния връх на 1.0795 и днес са на 1.0733. Това се дължеше на становището на Канадската централна банка, че е неутрална по отношение на следващия си ход. Някои участници на пазарите предполагаха, че може да има и още намаления на лихвите.

Австралийският долар също показа устойчивост и скочи на 0.9363 след двуседмично дъно на 0.9329 благодарение на търсенето на рискови активи в Европа и САЩ. Новозеландският долар обаче не се радваше на такъв комфорт след данни показали слаба инфлация, която повдига въпросителни дали централната банка ще извърши още повишения на лихвите през тази година. Днес котировките са 0.8696 и близо до 3-седмично дъно.

Златото се върна над 1300 долара за тройунция

Златото се покачи незначително и е над 1300 долара за тройунция след появата на купувачи след последния спад на цената. Металът обаче остава близо до 4-седмично дъно, тъй като инвеститорите все още очакват по-ранно от очакваното повишение на лихвите в САЩ.

Златото получи сериозен удар след изказването във вторник на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че централната банка или ще повиши по-рано или по-бързо лихвите ако заетостта или заплатите се повишат неочаквано. По-високите лихви ще окуражат инвеститорите да теглят пари от активите, които не носят лихва какъвто е и златото. Силни данни в сряда за производствения и жилищния сектор в САЩ допълнително увеличиха опасенията, че Фед може да действа скоро.

Златото днес е на 1301 долара след вчерашното повишение с 0.4%, което сложи край на най-големия двудневен спад след декември. По-рано през седмицата златото удари дъно на 1291.70 долара. Повишението може да получи скорост ако се преодолее и съпротивата при 1305 долара.

Борсовите индекси в Азия растяха след поредните рекорди на Уолстрийт, докато еврото пада срещу долара заради спекулациите, че Фед се насочва към повишение на лихвите заради силните излизащи данни.

Сигнал за липсата на интерес от инвеститорите е, че най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust обяви, че активите му са спаднали в сряда с 2.7 тона до 806.03 тона злато.

Търсенето от физическия сектор в Азия не успява да нарасне смислено, въпреки спада на цената.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АДПодкрепи Economic.bg