България може да загуби 22 млн. лв. по ОП „Рибарство“

До момента са загубени 26 млн. лв.

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България може да загуби още 22 млн. лв. по оперативна програма „Рибарство“, която се финансира от европейските фондове.  Това съобщи зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова пред БНТ.

"Твърде е възможно около 22 млн. лв. да бъде загубата, имайки предвид, че част от прилаганите поднормативни актове за изработване на програмата са в етап на тежести и невъзможност на бенефициентите да бъдат така удовлетворени и с по-голяма сигурност при изпълнение на тяхните проекти", заяви Маринова.

До момента са загубени 26 млн. лв. Бюджетът на програмата е 200 млн. лв., от които са договорени 87% от средствата, а са изплатени едва 32%. Министерство на земеделието води преговори с Европейската комисия за удължаване на сроковете на изпълнение на проектите на малките рибарски групи до май 2014 г.

"Няма унификация на поднормативната уредба, има много подписани договори, които все още не са започнали, защото са подписани и са прилагани в правила, които са с определени неясноти. Бенефициентите нямат сигурност при своята заявка за кредитиране", обясни зам.-министър Валентина Маринова пред БНТ. Тя посочи, че кредитните досиета на малките рибари са къси, банките не ги приемат като надеждни клиенти.

Министър Маринова обеща сроковете от подаването и разглеждането на проектите да бъдат намалени двойно и да станат до 30 дни. Анализите по програма „Рибарство“ за новия програмен период 2014-2020 г. продължават. България настоява средствата по програмата да не зависят от показаните до момента резултати.

Подкрепи Economic.bg