България на дъното по развитие на иновации

Първенци в тази област са Швеция, Германия, Дания и Финландия, показва проучване на Европейската комисия

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Развитието на иновациите в България е най-слабо от всички държави в Европейския съюз (ЕС). Това показват данните на Европейската комисия, цитирани от пресслужбата на институцията. Държавата, която развива най-много иновации е Швеция.

От Комисията изтъкват, че въпреки кризата постиженията в областта на иновациите в ЕС се подобряват с всяка изминала година. Негативната тенденция обаче е увеличаващата се разлика между отделните държави в съюза. Проучването е показало, че резултатите при най-развитите в иновативно отношение държави отново са се подобрили, докато в други не е бил постигнат напредък.

След Швеция се нареждат Германия, Дания и Финландия. Естония, Литва и Латвия отбелязват най-голям напредък в сравнение с миналата година.

Освен България слаби резултати в областта на иновациите показват Румъния, Латвия и Полша.

Двигатели на развитието на иновациите в ЕС са малките и средни предприятия и въвеждането на иновациите на пазара заедно с отличните научноизследователски системи. Въпреки това спадът в бизнес инвестициите и инвестициите на рисков капитал през периода 2008 - 2012 г. е оказал отрицателно въздействие върху резултатите в областта на иновациите.

Еврокомисарят за индустрията и предприемачеството Антонио Таяни коментира, че кризата е ограничила проучванията и разработките, а точно новаторските подходи са двигател за напредък и за справянето със съперничеството на световния пазар, както и за постигането на повече растеж на европейската икономика.

Според Брюксел най-успешните в държави в иновациите са обединили усилията на бизнеса и на образованието. Първенците са успели да изградят здрава връзка между индустрията и науката.

В световен мащаб челните места по иновации са заети от Южна Корея, САЩ и Япония. Южнокорейците се отдалечават все по-напред в иновациите от Европа в последните четири години, докато за същия период ЕС е успял да "догони" до някаква степен САЩ и Япония.

Проучването показва, че в областта на иновациите ЕС изпреварва Австралия, Канада, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Подкрепи Economic.bg