България на последно място в ЕС по свобода на словото

Страната ни падна до 100-тното място в класацията на "Репортери без граници"

3743 ~ 2 мин. четене

България се нарежда на последно място в Европейския съюз по свобода на словото. Страната ни пада 100-тното място в класацията на "Репортери без граници" за 2013 година. Това показва публикуваният от международната организация доклад, в който са включени 180 страни. 

Непосредствено преди нас се нарежда Гърция.  Миналата година България бе на 87-мо място в класацията. На челните места са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните - Еритрея, Северна Корея и Туркменистан. 

Свободата на пресата е намаляла през 2013 г. в страните, засегнати от конфликти, като Мали и Централноафриканската република, но и в демокрации, които "злоупотребяват с аргументи за сигурността", като Съединените щати, твърдят от "Репортери без граници".

Годишният индекс на класацията, която обобщава нарушенията на свободата на информацията, показва "леко цялостно влошаване" в света миналата година, съобщава неправителствената организация.

От страните, смятани от РБГ за най-опасните в света за журналисти, Сирия е класирана на 177-мо място от 180, както и миналата година, точно преди неизменното трио в дъното на таблицата Туркменистан ( 178-ма) , Северна Корея (179-та ) и последната от разгледаните страни - Еритрея (180-та).

За четвърта поредна година Финландия запазва позицията си на отличник, както и миналата година, следвана от Холандия и Норвегия с разменени позиции.

Между тези две групи от държави, членки на ЕС и разположените в зоните на конфликт няма изненади сред най-засегнатите. Мали с срутва с 22 места до 122-ро, а Централноафриканската република има най-голям спад в класацията като губи 43 позиции - до 109-та,съобщава БГНЕС.

Класацията се основава на седем показателя: нивото на злоупотреби, степента на плурализъм, независимостта на медиите, средата и автоцензурата, правната рамка, прозрачност и вътрешни структури

Подкрепи Economic.bg