България празнува 105 години Независимост

Център на днешните тържества по традиция е Велико Търново

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На днешната дата преди 105 години България обявява своята пълна независимост от Турция. Актът е обявен с Манифест на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

Център на днешните тържества по традиция е Велико Търново. Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в отбелязване на празника. Председателят на парламента ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І", която ще започне в 19:30 часа.

Той ще поздрави представителните роти от Българската армия и ще приеме рапорта на командващия зарята.

"За българския народ това, което е станало преди 105 години, е преди всичко акт на национално достойнство. България обявява юридически това, което фактологически вече е постигнато. Независимо че Берлинският конгрес и Великите сили са й определили статута на васално княжество на Османската империя, каквато е тя до тази дата, на практика България си е свободна и независима страна", обяснява за "Фокус" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Подкрепи Economic.bg