България с най-голям ръст на индустрията

Обемът на промишленото производство е нараснал с 8% през януари 2013 г.

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Обемът на индустриалното производство в България през януари 2013 г. е нараснал с 8% на годишна база. Това показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. С този резултат страната ни дели първото място с Литва по най-добър показател в Европейския съюз (ЕС).

Европейската статистика показва още, че толкова добър резултат не е отчитан от април 2011 г., когато годишният ръст достигна 9.8%. През декември 2012 г. обемът на промишлеността в страната нарасна с 6.3%, което пък беше рекорд за цялата минала година.

Средно за ЕС индустрията се свива с 1.7% през януари, а в Еврозоната - с 1.3%. Независимо, че отново има свиване, то е най-малкото за последните пет месеца.

Сред изненадите през януари 2013 г. са резултатите на Швеция и Финландия, където производството се е свило съответно с 5.9% и 5.4% на годишна база. В Норвегия, която е извън ЕС, свиването е 7.5%. Традиционно слаби резултати показват Гърция и Испания, в които обемите на производство се свиват с по 5%.

Освен България и Литва, силни резултати през януари показа Естония. Там индустрията е нараснала с 5.5% на годишна база. В Румъния процентът достига 3.8, а в Словакия - 3.3%.

Подкрепи Economic.bg