Commerzbank увеличава капитала си с 2,5 млрд. евро

Втората по големина банка в Германия по активи ще изплати останалите 1,6 млрд. евро от хибридния капитал в размер на повече от 16 млрд. евро, получени от Берлин преди повече от четири години

68 ~ 1 мин. четене

Commerzbank планира да предприеме решителна стъпка за отдръпване от държавната подкрепа чрез увеличение на капитала в размер на 2,5 млрд. евро, което ще отстрани блокиращият миноритарен дял на германското правителство, съобщава Financial Times.

Втората по големина банка в Германия по активи ще изплати останалите 1,6 млрд. евро от хибридния капитал в размер на повече от 16 млрд. евро, получени от Берлин преди повече от четири години. По този начин делът на германското правителство ще спадне от 25% до под 20 на сто.

Мартин Блесинг, главен изпълнителен директор на банката, заяви, че планираното възстановяване и намаляване на дела на правителството бележи "началото на края на ангажимента на Федералната република в Commerzbank".

Commerzbank обяви, че ще задвижи годишната среща на акционерите за следващия месец, за да се търси одобрението на инвеститорите за увеличението на капитала.

Commerzbank ще изплати и 750 милиона евро в хибриден капитал на Allianz, от която купи Dresdner Bank през 2008 г. - сделка, която драстично повиши лабилността на Commerzbank във финансовата криза.

Подкрепи Economic.bg