България с най-малко европари на глава от населението

На всеки български гражданин се падат по 970 евро

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

България получава най-малко средства от Европейския съюз (ЕС) на глава от населението от всички страни в Централна и Източна Европа, съобщи БНР. За периода от 2014-та до 2020-та година страната ни е получила общо 7.128 млрд. евро от структурните фондове на ЕС. Това означава, че на всеки български гражданин ще се падат по 970 евро.

За сравнени в Румъния на всеки гражданин се падат по 1016 евро, на всеки жител на Полша – по 1880 евро, на всеки унгарец – по 2055 евро, информира БНР. Макар, че България е най-бедната страна в Евросъюза, получава най-малко средства. Дори за новоприсъединилата се  Хърватия са предвидени два пъти повече средства – по 1870 евро на човек, а Естония ще получи по над 2600 евро на човек.

Европейската политика има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни. ЕС обаче отпуска пари не според населението на дадена страна, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави.

Очаква се утре еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан да пристигне у нас за среща с президента Росен Плевнелиев, премиера и вицепремиера. На срещите ще обсъдят стратегиите на страната и бъдещите планове за развитие и предотвратяване на загуби. Към момента България е усвоила едва 35% от евросредствата.

Подкрепи Economic.bg