Българският туризъм се нуждае от подкрепата на държавата

Порталът на българските общини Kmeta.bg събра кметове и хотелиери от Банско на дискусия за бъдещето на региона и награди най-добрите хотели в курорта

Туризмът у нас се нуждае от подкрепа на държавата. В противен случай, България ще започне да отстъпва на съседните държави, а и на стандартите в Западна Европа в този отрасъл. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията, която организира Порталът на българските общини Kmeta.bg в курорта Банско. Областният управител Муса Палев, заместникът му Костадин Дурчов, кметове на общини и населени места в Разложката котловина, председателят на БХРА Благой Рагин, хотелиери, туроператори и ресторантьори дебатираха превръщането на региона в целогодишна туристическа дестинация.

Кметът на Банско Георги Икономов обаче подчерта, че има още какво да се желае за доказването на града като зимен курорт. "Не е нормално туристите да висят на огромни опашки на лифта, тъй като толкова години чакаме разрешение да построим втора кабинка. Сега е моментът с туристическия бранш да обединим усилия и да постигнем целите си. Дошло е времето да се промени Плана за управление на НП "Пирин". Ако това не се случи, ще вървим надолу като курорт, а в същото време другите държави напредват и скоро ще ни задминат, като не се развиваме", обясни градоначалникът.

Благой Рагин подкрепи Икономов за спешната нужда от втори лифт. Той уточни, че Македония и Сърбия полагат усилия, за да привличат инвеститори в туристическия бранш. Дори и с това, че билетите за самолет са по 50 евро до почти всички точки в Европа.

"По този начин държавите помагат на туризма. В Македония дават безплатна концесия на инвеститор, който влага 100 млн. евро за комплекси и ски писти. Сърбите също строят зимен курорт. От 6 г. се борим за по-евтини самолетни билети, но комшиите ни взеха ноу хауто. Иде ми да си скъсам ризата", не скри емоциите си Рагин.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев бе категоричен, че трябва да чуе гласът на местното население. А неговото искане е ясно - обединяване на ски зона "Кулиното", ски център "Добринище" и ски зона "Банско" в общ туристически продукт. Да се използват природните дадености - планина, минерална вода, исторически забележителности.

"Само така ще има работа за местните хора, а не да се чудят как да вържат двата края и да секат поголовно гората. Искаме в гората да има само съоръжения за спорт, а не хотели. Защо за далекопроводи се изсичат дървета, а за стълбове за лифт е забранено? Ние живеем в планината и я пазим най-добре", каза Герчев. "Не може трето правителство да игнорира проблема и да отлага развитието на туризма в страната", допълни Икономов.

Хотелиери заплашиха с нова вълна от протести, ако държавата не реагира и не реши въпроса със строителството на втория лифт и с развитието на туризма в България. "Ние ще сме първи на тези протести, но не бива да се стига до там. Има други механизми. Областна администрация ще помогне за развитиета на туризма в региона. Веднага след великденските празници ще организирам работна среща в МС с участието на премиера Пламен Орешарски, за да търсим решения на тези проблеми. Нашата твърда позиция е, че в Банско трябва да се изгради втори лифт. Другите държави правят от нищо нещо, а ние имаме природните дадености. Само е нужно да обединим усилията си. Трябва да окажем натиск, за да постигнем резултати. Това е нашият интерес и не бива да отстъпваме", заяви областният управител Муса Палев.

Кметът на Банско Георги Икономов пък увери, че развитието на туризма е необходимо да се случва по законен път, с нужните законови промени, които да отразят потребностите на днешния ден. "За да не станем от първи в туризма на Балканите последни", предупреди Благой Рагин.

По-късно ще бъдат обявени победителите в конкурса "Най-добър хотел в Банско". Очаквайте подробности!

Коментари: 0