Българско гражданство срещу 250 хил. лв. инвестиция

Условие за разкриване на поне 5 работни места в бедните райони предлага депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров

Снимка: БГНЕС

188 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Чуждестранни граждани да получават право на дългосрочно пребиваване в България, ако инвестират в бедни региони в страната, предлага депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров.

Народният представител, който е председател на икономическата комисия, предлага чужденци да пребивават дългосрочно в страната, при условие, че инвестират най-малко 250 хил. лв. и разкрият минимум 5 работни места.

Предложението е записано в проекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите, който ще се разглежда в Парламента в сряда, 13 февруари. Текстът беше върнат отново за дебат в пленарна зала, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето и спря законодателните промени.

Според Димитров чрез подобни инвестиции ще се стимулират вложенията в бедни райони на страната и малки населени места като Видин, Монтана и Ловеч. Депутатът твърди, че по този начин ще намалее безработицата и ще се подобри бизнес средата.

В предложението е записано още, че инвестициите трябва да са внесени в капитала на българско търговско дружество, а чуждият инвеститор да е съдружник или акционер с поименни акции и притежаващ не по-малко от 50% от капитала.

Подкрепи Economic.bg