Standard & Poor's повиши перспективата пред Ирландия

Кредитната агенция отчита преструктурирането на част от дълга на банките към правителството

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от трите най-влиятелни рейтингови агенции - американската Standard & Poor's (S&P) повиши перспективата пред дългосрочния дълг на Ирландия от "негативна" на "стабилна". Причината за добрата новина е сделката с Европейската централна банка (ЕЦБ) да преструктурира част от дълговете на местните банки към правителството, пише Financial Times.

Миналата седмица правителството получи разрешение от ЕЦБ да преобразува ценни книжа на стойност 28 млрд. евро, с които спаси бившата Anglo Irish Bank, в дългосрочни облигации с матуритет от 40 години. В официалното становище на агенцията се посочва, че с това действие Ирландия ще успее да се издължи на международните си кредитори до края на 2013 г.

Дългосрочният рейтинг на Ирландия беше оставен на ниво "BBB+", а краткосрочният - на "A-2". Ревизията на перспективата обаче означава, че шансът рейтингът на страната да бъде повишен се увеличава. "Може да обмислим вдигането повишаването на рейтинга на Ирландия, ако правителството продължи да следва стратегията си и продаде значителните си позиции в банковата система", се казва в становището.

Веднага след обявяването на сделката миналата седмица, другата голяма кредитна агенция Fitch Ratings заяви, че сделката е "приятна изненада". Агенцията обаче запази оценката "BBB+" по дългосрочния дълг със "стабилна" перспектива.

Конкурентната агенция Moody's коментира, че приема споразумението с ЕЦБ като "положителен сигнал за кредитния рейтинг на Ирландия". И в този случай обаче не беше предприета промяна и рейтингът остана на ниво "Ba1" с "негативна" перспектива.

През 2010 г. Ирландия стана втората държава след Гърция, която получи спасителна помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 85 млрд. евро. През същата година бюджетният дефицит на страната достигна рекордните 32.4%, който се получи именно заради спасяването на няколко местни банки.

Подкрепи Economic.bg