Бум на кандидат-пенсионери у нас през първото тримесечие

Това може да доведе до 70 хил. лв. дефицит в пенсионния фонд

Автор: Божидара Иванова

Националният осигурителен институт (НОИ) отчита бум на кандидат-пенсионери за първото тримесечие на годината. Причина за това е замразяването на пенсионната реформа и неяснотата дали от следващата година ще започне увеличението на стажа и възрастта за пенсия.

Общо 18 547 заявления за пари за старост са подадени в териториалните поделения на НОИ, което е почти двойно повече сравнение със същия период на миналата година, когато заявленията са били 9320. В бройката влизат само заявления за пенсии за стаж и възраст, не за инвалидност, пише „Труд“.

Това от своя страна ще доведе до почти двойно увеличение на новите пенсии. През 2014 г. новите пенсионери трябва да са с около 17 хил. души повече от 2013 г. По този повод разходите бяха завишени с 62.5 млн. лв.

Данните обаче показват, че само през първото тримесечие  новите пенсионери ще са с около 9 хил. души повече от миналата година. Ако тенденцията се запази, броят им ще стигне до 36 хил. лв., или два пъти повече от планирания бюджет, което ще отвори дефицит от близо 70 млн. лв. в пенсионния фонд.

До средата на лятото най-късно ще стане ясен размерът на пенсиите. Четири месеца е максималният срок за отпускане на действителния им размер. Докато НОИ го изчислява, кандидатите с изрядни документи получават минимална пенсия 150 лв., а на по-късен етап реалният размер се изплаща накуп.

Коментари: 0