Бургаска фирма строи 4 блока в Германия

"Булгаринвест" е спечелила конкурс в Германия

Автор: Божидара Иванова

Бургаската фирма „Буграсинвест” е спечелила конкурс за строеж на четири жилищни блока в Германия, съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Фирмата е преборила конкуренция от Хърватия, Полша, Словения и Германия. Изпълнител на проекта е голяма немска фирма, а подизпълнител е българската. Българската фирма ще извърши грубия строеж – кофраж, основи, зидария.

Сградите ще бъдат в град Хановер, където българската фирма ще извърши поръчката на стойност 900 хил. евро. Предвижда се сградите да бъдат на 7 етажа, с по два входа. Строителството ще отвори 90 работни места, с опция да станат 150.

"Всичко започна преди година и половина, когато открихме информация за такива конкурси в интернет. Без никакви гаранции за успех, почти на шега подготвихме необходимите сертификати и кандидатствахме, въпреки че знаехме за голямата конкуренция. Успяхме с упоритост и инициативност. Без да разчитаме на протекции, с този обект можем да заслужим да ни възложат изпълнението на по-големи и сложни проекти", коментира кметът Николов.

Според общинския кмет най-важното в момента е заедно с Агенция по заетостта да се подготвят всички документи за престоя на нашите работници в Хановер. Договорено е те да ползват социални, здравни и пенсионни осигуровки по немското законодателство.

Строителството започва на 1 август. Първоначално за Хановер заминава бургаска бригада от 30 работници - арматуристи, кофражисти и обслужващ персонал, 1 ръководител на обект и 2 строителни техници. На по-късен етап ще ги последват още 60 работници.

"Ако нашите строители се представят добре, предстои още 18 такива блока да се строят в Хановер. Има подписано предварително споразумение за директно възлагане без конкурс при качествено изпълнение на този първи ангажимент", добавят от общината.

Преди 4 години "Бургасинвест" беше спасена от фалит чрез бързи оздравителни мерки. С помощта на Община Бургас фирмата изплати повечето си задължения и от 2011 година работи на печалба. В самия град Бургас тя изпълни няколко знакови проекта, като строителството на покрития пазар в "Меден рудник" и ремонта на Графична база.

Коментари: 0