Burger King и Tim Hortons се сливат

Новата компания ще бъде третата по-големина верига за бързо хранене в света

Burger King и Tim Hortons се сливат
3725 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Една от най-големите сделки в ресторантьорския бизнес е на път да стане факт, след като Burger King потвърди и Tim Hortons потвърдиха сливането си, пише BBC.

Компанията е готова да даде около 11 млрд. щатски долара за канадския търговец на ободряващи напитки и понички. Обединението може да създаде третата най-голяма верига за бързо хранене в света, разполагаща с 18 хил. обекта в 100 страни.

Условията на договора са вече одобрени единодушно от двата борда на директорите. Според тях инвеститорите в Tim Hortons ще получат 65,5 канадски долара (59,74 щатски) в брой и 0,8025 акции в новото дружество за един дял, който притежават. Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е осигурила 25% от финансирането на инвестицията.

Най-големият акционер в Burger King - 3G Capital, ще притежава около 51% от бъдещата компания. Инвестиционният фонд, базиран в Ню Йорк и Рио де Жанейро закупи Burger King за 3,3 млрд. щатски долара през 2010 г. и през 2012 г. предложи акции за търговия на фондовата борса. Днес той притежава близо 70%.

Централата на евентуалния нов пазарен гигант ще се намира в Канада, поради по-ниската ставка на корпоративния данък. В САЩ той е 35%, докато в провинция Онтарио, където е седалището на Tim Hortons -26,5%. Подобни сделки, целящи намирането на данъчно убежище са силно критикувани от властите в щатите. Самият президент Обама наскоро определи фирмите, които ги прилагат като дезертьори и призова за икономически патриотизъм от бизнеса.

Новината изстреля акциите на двете компании с около 19%.

Коментари: 0