Буря и взривена рафинерия изстреляха петрола и бензина

Краткосрочната заплаха за доставките доведе до рали за енергийните източници

Цената на петрола се повиши рязко, тъй като заради тропическата буря "Исаак" се наложи затваряне на платформи за добив в Мексиканския залив и пренасочване на производството на черно злато на други места. Бензинът също тръгна рязко нагоре, след като взрив в рафинерия във Венецуела, затвори част от производството й. Рафинерията е втора по големина в света, информира Bloomberg.

Щатският лек суров петрол (West Texas Intermediate) се повиши с над 1,6%, а фючърсите на бензина се изстреляха с 4,1%. Очакванията са тропическата буря да прерасне в ураган до няколко дни. "Исаак" спря 24% от американското производство на петрол и 8,2% на природен газ.

"Петролът се повишава, защото се очаква тропическата буря да затвори почти всички платформи в Мексиканския залив през следващите дни. Пазарът реагира на този временен риск за доставките, който ще доведе до спад на щатските запаси", коментира Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank във Франкфурт.

Фючърсите на щатския петрол с доставка през октомври добавиха 1,57 долара към стойността си до 97,72 долара за барел по време на електронната търговия на New York Mercantile Exchange. В Лондон сортът Брент с доставка през октомври нарасна с 1,1% до 114,82 долара за барел.

Коментари: 0