Бюджетът ще бъде актуализиран

Има идея паричните потоци от България към офшорни зони да бъдат облагани с данък, обяви финансовият министър

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджет 2013 г. ще бъде актуализиран. Това каза на пресконференция министърът на финансите Петър Чобанов, предаде "Фокус". Според него "има напрежение по отношение на приходите в бюджета и рискове да не се изпълнят". Като причина за това министърът изтъкна недоброто планиране и по-неблагоприятната икономическа ситуация от тази, която се е предвиждала в бюджета.

"Това, което приходните агенции са давали като очаквания за изпълнението на бюджета, се е различавало в много голяма степен от това, което Министерство на финансите е предвидило като възможности за събиране на приходи. Според предвиждането на МФ общите приходи, събирани от Агенция „Митници" за 2013 г. спрямо изпълнението през 2012 г., на практика трябва да бъдат със 7.5% повече, което за акцизите означава 6.5% повече, за ДДС от внос 8.7% повече. От това, което имаме към момента по отношение на акцизите виждаме, че там дори има намаление на приходите от акцизи. Агенция „Митница" са очаквали неизпълнение с 450 млн. лв. Ясно е, че предвиденият план няма да бъде изпълнен", обясни Петър Чобанов.

"Чрез актуализацията на бюджета търсим възможност да се разплатим и с бизнеса", посочи министърът. "В момента нямаме гъвкавост в централния бюджет. Някои от средствата за разплащането с бизнеса не са планирани в бюджета. По този начин това ни навежда на мисълта за "договорите в чекмеджета", каза той.

Чобанов заяви, че има идея паричните потоци от България към офшорни зони да бъдат облагани с данък. "Тепърва предстои да извършим оценка на въздействието, за да знаем реално какъв би бил приходът от тази мярка. Това предложение към момента е дискусионно. Ще работим по тази идея, без да се ангажираме конкретно, че такъв данък ще се случи. Това ще бъде една новаторска практика и за цяла Европа", обясни Чобанов.

Коментари: 0