Бюджетът ще загуби много от премахването на плоския данък

Според икономиста Владимир Каролев голяма част от собствениците на малки фирми ще започнат да плащат на служителите си "под масата"

3689 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Приходите в бюджета определено ще намалеят с повече от 150 млн. лв., ако парламентът въведе необлагаем минимум. Това е мнението на икономиста Владимир Каролев, изразено пред Economic.bg. Според него голяма част от собствениците на малки фирми ще започнат да плащат на служителите си "под масата".

"Ако бъде приет закон, който да освобождава от данък печалба минималната работна заплата, загубата за бюджета ще е над 150 млн. лв.", смята Каролев. "Никой не може да изчисли каква част от приходите ще минат в сивия сектор, но съм абсолютно сигурен, че данъчните приходи ще намалеят с повече от 150 млн. лв. Много хора ще отидат в сивия сектор", добавя той.

"Собствениците на малки фирми могат да увеличат малко заплатите на служителите, като ги върнат на минимална заплата. Тогава няма да плащат данък печалба и работодателите ще могат да им плащат малко повече на ръка", смята още Каролев.

Икономистът е на мнение, че идеята, лансирана днес от премиера Орешарски, няма как да проработи по този начин. "Те ще направят така, че тези, които получават 1 лев над минималната заплата, ще получават по-малко от тези, които са на минимална заплата. Ако все пак има необлагаем минимум, той трябва да е за първите 340 лв. за всички доходи", смята той.

Каролев е на мнение, че самият премиер не иска да се отменя плоският данък, който самият той въведе през 2008 г. "Убеден съм, че той не иска това да се случва, но парламентът ако реши, ще стане. Трябва все пак да се види дали ще се случи, защото на този етап това е само идея", добавя той.

По време на дискусия на тема "Борбата с бедността в България", организирана в Народното събрание днес, министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че кабинетът има намерение да предложи схема за данъчно облекчение за хората с най-ниски доходи. Мярката предвижда получаващите минимална работна заплата (МРЗ) да получат наведнъж в началото на 2015 г. удържания им през предходната година данък.

Подкрепи Economic.bg