Бюджетът влезе за обсъждане в Министерски съвет

Правителството ще разисква предложеното 9.3% увеличение на пенсиите, 9% ръст на заплатите на военните, както и други промени

92 ~ 1 мин. четене

На днешното си заседание Министерския съвет ще обсъжда проектобюджет 2013. В основния финансов документ са заложени повече пари за социални разходи, образование и здравеопазване. Предвижда се пенсиите да бъдат увеличени с 9.3% от първи април. Заплатите на военните - с 9%, а на учителите - с 5%. Обезщетенията за майчинство и безработица остават непроменени.

За социални разходи догодина са предвидени 790 млн. лв. повече. Парите ще са от по-високи косвени данъци и по високо вътрешно потребление. Обезщетенията за безработица и майчинство засега остават непроменени. Засега не се предвижда увеличение на заплатите в МВР.

По-високи ще са учителските заплати. По думите на образователния министър ръстът ще е минимум с 5%.

Повече пари ще получат вътрешното и военното министерство заради по-високите осигурителни вноски, които ще трябва да покриват от догодина. За работещите в секторите отбрана и сигурност осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се увеличава с 20% .

В съдебната система повече пари са предвидени единствено за Инспектората към ВСС.

Държавните ведомства ще могат да увеличават месечните възнаграждения на служителите си само ако имат собствени резерви за сметка на съкращения и на преструктуриране на звената и на разходите.

Подкрепи Economic.bg