Бюрокрацията вместо екопротестите изгони Chevron от Литва

Американският петролен гигант спечели конкурса за проучванията на шистов газ, но не дочака данъчни и административни реформи

Без офиси в София и Вилнюс

Бюрокрацията вместо екопротестите изгони Chevron от Литва
224 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Месеци след като закри офиса си в България, американският петролен гигант Chevron окончателно напусна и Литва, информират медиите в страната. От компанията признават, че не виждат възможност за конкуренция на този пазар.

„Chevron закри офиса си в Литва, защото възможностите в страната повече не са благоприятни, отколко тези, които има в нашия световен делови портфейл”, коментира пред литовски сайт BNS пресаташето на представителството на компанията в Полша Камерън ван Аст. Въпреки че бизнес медиите не коментират, но наравно с протестите в България и Румъния, митинги срещу Chevron имаше и в балтийската държава.

Разликата със ситуацията в България и закриването на офиса в София обаче е съществена - при нас правителството на ГЕРБ наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ след редица екопротести, докато властите във Вилнюс просто блокираха дейността на компанията с бюрократични пречки. Пояснява се, че като единствен участник Министерството на околната среда на Литва предлагаше Chevron да бъде обявена най-накрая за победител в конкурса. Но през октомври 2013 г. компанията обяви, че напуска конкурса заради новото данъчно законодателство на Литва.  След това продаде дела си (50%) в литовската нефетена компания LL investicijos на своя местен партньор.

След като през есента на м. г. конкурсът за проучванията бе спрян, политиците обещаха да го обявят напролет или през лятото. Политическите сили спорят за данъчното облагане на това неконвенционално гориво, преди да е проведено проучването за наличие на шистови залежи. „Правителството подчертаваше, че ей сега ще въведе ред – в цялата нормативна уредба, в данъчното поле и всичко ще бъде ясно. Но за една година почти нищо не беше направено. Това е като удар с кърпа по лицето, за който Chevron през есента сложи и втората си буза”, коментира пред литовския бизнес вестник Verslo zinios източник в сектора.

Литовският премиер Алгирдас Буткявичюс обаче се надява, че след напускането на Chevron, тази година ще бъде проведен нов конкурс за потенциални инвеститори в проучванията за наличие на шистови залежи. Министърът на енергетиката на Литва Ярослав Неверович обаче се оплака, че някои ведомства на балтийската държава „не оцениха цялата важност от стъпването на Chevron на литовския пазар”.

Подкрепи Economic.bg