CEZ удвои печалбата си

През второто тримесечие чешката компания е спечелила чисто 516 млн. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият производител на електроенергия в Чехия - CEZ почти удвои чистата си печалба за второто тримесечие на 2012 г. Според данните от финансовия отчет на компанията, цитиран от Bloomberg, в номинална стойност печалбата е достигнала 12.9 млрд. крони (516 млн. евро). Година по-рано печалбата е била 6.74 млрд. крони (269.6 млн. евро).

Резултатът се оказа много по-добър и от предварителните прогнози на анализаторите за 7.92 крони (316.8 млн. евро). CEZ потвърди и предишната си прогноза за 41 млрд. крони брутна печалба за цялата 2012 г.

Сред причините за добрите финансови резултати са по-евтината чешка крона спрямо еврото, което носи повече печалби от бизнеса на компанията навън. В Чехия пък компанията увеличи производствения си капацитет, след като пусна в експлоатация ремонтираната централа Tusimice. В Румъния беше изграден вятърен парк с производствен капацитет от 600 мегавата и това допълнително е увеличило приходите на компанията.

До 1 август компанията вече е продала предварително 65% от очакваното си производство през 2013 г. и 32% от електроенергията, която ще произведе през 2014 г.

Коментари: 0