Цацаров: Сидеров е обвинен в "сухоземно" престъпление

Главният прокурор е поискал записи от камерите на летището във Варна

96 ~ 2 мин. четене

„За хулиганските действия, извършени на летището във Варна, се полага съд". Това заяви главият прокурор на България Сотир Цацаров относно отправеното от него към парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на „Атака" Волен Сидеров, предаде Kmeta.bg. Магистрътът отрече обвинението да изпълнява политическа поръчка по случая.

По думите на Цацаров депутатът не е бил провокиран по никакъв начин. Засега няма данни в размяната на удари да са участвали и други депутати, но Цацаров напомни, че досъдебното производство по случая все още не е приключило.

„За мен има хулигански действия и за тези хулигански действия се полага съд и наказателна отговорност. Какъв политически натиск? Няма каквито и да било материали или данни за упражнена провокация или за някакво предизвикателство - било то словесно или по друг начин", уточни Цацаров.

„Всеки може да твърди, че има политически натиск, защото му е поискан имунитета, тъй като е ударил униформен служител - аз не мога да спра никой да разсъждава в каквато и да е насока, той може да каже каквото иска", каза още главният прокурор.

По думите му хулиганското поведение на Сидеров се е разразило не толкова на борда на самолета, а след това:

„В Наказателния кодекс има и едно престъпление - съвсем непрофесионално и чисто условно „въздушно хулиганство". Ние не сме го обвинили във въздушно хулиганство". Ние го обвиняваме в „сухоземно", добави Цацаров.

„В момента, в който инцидентът е започнал, служителите на гранична полиция са били безкрайно добросъвестни да предупредят участниците в инцидента, че всичко се снима и документира на камерите. Всички записи от камерите са иззети, разпоредил съм всичко, което касае Волен Сидеров, да бъде обобщено и да ми бъде докладвано. Това касае и Баня Башъ и случая с Батак", допълни главният прокурор.

Подкрепи Economic.bg