Цената на "Гражданска отговорност" расте твърде бавно

Основната причина е жестоката конкуренция на пазара, смята изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Цветанка Крумова

240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не нараства с необходимите темпове, защото пазарът е либерализиран и цената следва общите тенденции. Това каза изпълнителният директор и член на УС на ЗАД "Армеец" Цветанка Крумова. Застрахователното дружество беше партньор на форума "Шумът на парите", който се проведе на 14 и 15 май.

"Основната причина е жестоката конкуренция на пазара. Застрахователите трябва да се справят и с по-високите обезщетения, с възможностите на хората да си купуват застраховката, и с това да отговарят на изискванията на регулатора. Премията, която застрахователите събират за "Гражданска отговорност" към момента, не е достатъчна за рисковете които поемат, а съдебната практика се променя в посока увеличаване на обезщетенията", смята Крумова.

Според нея проблемът с обхвата на застраховката и дали начинът за изчисляване на обхвата е най-точният, е много сериозен. "В началото на 2013 г. броят на застрахованите автомобили е около 2 500 000, а регистрираните са с 1 млн. броя повече. Показателно е, че броят на застрахованите МПС през последните пет години остава почти същият като през 2007 г., когато е налице пик в обхвата на ГО, свързан с пререгистрацията на автомобилите, каза директорът на "Армеец". Според нея е логично да си зададем въпроса дали цифрата 2 500 000 е всъщност 100% обхвата на нашия пазар, а не броят на регистрираните автомобили.

По време на първия ден от форума се обсъждаха икономическите перспективи пред България след Избори 2013, развитието на капиталовите пазари в региона и перспективите пред Българската фондова борса бяха основните теми в първия ден на събитието. В дискусиите от втория ден, които бяха посветени на развитието на банковия и застрахователния сектор, взеха участие мениджърите на водещите банки и застрахователни компании у нас.

Актуалните въпроси в застраховането бяха дискутирани от Цветанка Крумова, изпълнителен директор и член на УС на ЗАД Армеец, доц. Стоян Проданов от ЗД "Бул Инс", Николай Генчев  - ЗК "Уника". Участие  взеха Лазар Георгиев, ЗК Лев Инс, Иво Груев - ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" и Калин Костов, прокурист на ЗАД "Алианц България". Модератор беше Николай Здравков, управляващ съдружник в I&G Brokers.

По време на дискусията беше изтъкнато, че за спада на пазара през 2012 г. най-много е допринесла застраховка "Каско на МПС". Броят на клиентите е нараснал, но намалява броят на застрахованите нови автомобили, поради липсата на финансиране от банки и финансови институции. Експертите посочиха и факта, че въпреки природните бедствия от миналата година не се констатира особено увеличение на имуществените застраховки.

Сред обсъжданите теми беше и отражението на кризата върху дистрибуционните канали и ролята на регулатора. Според експертите безспорно доминиращият канал за продажба е брокерският и той играе роля дори при формирането на културата на клиентите.

На конференцията бяха обсъдени и перспективите пред сектора на общото застраховане. Очаква се в бъдеще все по-голяма роля да играят и другите видове бизнес като злополуки, помощ при пътуване, застраховките на професионална отговорност, предвид ръста, който се наблюдава при тях през последните две години и задължителният характер на тези застраховки за някои професии.

Подкрепи Economic.bg