Цените на едро паднаха с 12%

За предходните два месеца Индексът на тържищните цени е намалял до 1 320 пункта

За изминалите два месеца Индексът на тържищните цени (ИТЦ), с който Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) отчита цените на хранителните стоки на едро, се понижи с 12% до 1 320 пункта.

Като основна причина за значителното поевтиняване от Комисията изтъкват стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки, трайният спад на цената на яйцата и сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците.

През юни на месечна база цената на млечните произведения, пилешкото месо, рибата и колбасите намалява с 1-2%. Яйцата поскъпват с 5% до 22 ст. за брой, олиото - с 2.3% до 2.66 лв. за литър, а каймата - с 3%.

Колебанията на цените на останалите хранителни стоки са незначителни и се движат в диапазона плюс-минус 0.5-2%. Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база има при яйцата - с 50% и при фасула - с 18%. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава стабилизиране на нивата от предходната година, като ръст с около 4% се наблюдава при цените на кренвиршите и на каймата. Цените на млечните произведения падат на годишна база, съответно с 5.5% за кашкавал "Витоша", и с около 1% за кравето сирене. Цената на кравето масло на едро се стабилизира на нивото от предходната година.

През юни цените на оранжерийните домати и краставици намаляха с около 30-40%, на пресните картофи - с 48%, на зрелия чесън и на зеления пипер с 15-25%. Цената на зелената салата се повиши на месечна база с 14%. През юни ябълките поскъпват с 19%, ягодите - с 10%, а лимоните - с 13%. Намаление на цените на месечна база има при черешите - с 20%, и на бананите - с 11%.

В резултат на неблагоприятните климатични условия през зимата и пролетта на 2012 г. цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през юни 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г. са по-високи.

В сравнение с юни 2011 г. се отчита повишение на цените на оранжерийните домати и краставици с 20-40% и на зеления пипер - с 11.5%. Поскъпване на годишна база се наблюдава при ягодите и черешите - с 25-30% и при бананите и лимоните - с 5-10%.

С по-ниски цени през тази година са пресните картофи - с 20%, зрелият чесън - с 40% и ябълките - със 7%.

Коментари: 0