Цените при производителите се успокояват

През декември годишният ръст е 5.3%, а на месечна база има спад от 1%

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Производствената инфлация се забавя в последния месец на 2012 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за цените, на които българските предприятия пласират своята продукция на вътрешния пазар. През декември годишното увеличение е с 5.3%, а на месечна база има спад от 1%.

Статистиката на НСИ показва, че годишното увеличение през миналия месец е било най-слабото за последните пет месеца. Цените тръгнаха нагоре през юли, когато имаше рязко увеличение при електроенергията - 16% за бизнеса и 13% за домакинствата. Тогава цените на едро се покачиха с 4.5% от 3.3% през юни. Рекордът беше поставен през август - 7.1% годишно поскъпване.

През следващите три месеца производствената инфлация се движеше около 6.5%, но реално декември е първият месец, през който цените падат на месечна база. Спрямо ноември има понижение от 1%, което е и най-голямото за 2012 г. Единствено през юни и юли цените са падали на месечна база - съответно с 0.8% и 0.9%.

Общият индекс на цените на производител отчита, че през декември отново най-голям годишен ръст има при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия - 8.9%. Толкова беше увеличението и предходните два месеца. В добивната промишленост производствената инфлация е намаляла до 3.9%, колкото е и в преработващата промишленост.

Подкрепи Economic.bg