Попълване на кабинета до изборите

Правителството избра нов министър на образованието и посочи кой да поеме временно ДКЕВР

Снимка: БГНЕС

3566 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Председателят на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров ще заеме овакантения от Сергей Игнатов пост на министър на образованието, младежта и науката. Името му бе предложено  на днешното заседание на Министерски съвет от премиера Бойко Борисов.

С назначаването на 68-годишния Стефан Воденичаров ще бъде попълнено празното министерско място в кабинета до изборите. А основната задача, която академикът получи от премиера, е да направи бързата реформа в разтресения от скандали Фонд "Научни изследвания". 

"На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд "Научни изследвания" да заработи както трябва", коментира пред министрите Бойко Борисов. Както е известно, проверката на Инспектората към МС показа  извършени около 60 нарушения в работата на фонда. Последната конкурсна сесия във ФНИ е обект на проверка и от страна на Световната банка.  Сергей Игнатов "се забави, спори с мен, оспори доклада на нашия Инспекторат и затова се наложи да се разделим", обясни днес премиерът.

По-късно пред журналисти бъдещият министър Стефан Воденичаров обяви, че първото нещо, с което трябва да се запознае е именно случващото се във Фонд "Научни изследвания". Той обясни, че не планира да напуска председателския пост в БАН. За да изпълнява министерските си задължения, Воденичаров ще излезе в неплатен отпуск в Академията, тъй като сам призна "това е за няколко месеца".

Интересен факт е, че Воденичаров, който е инженер по образование, бе избран за председател на Инициативен комитет за организиране на подписка за референдум за АЕЦ „Белене”. В него тогава влязоха председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов и 12 други.

"Аз съм председател, ние сме хората, които събрахме 530 хиляди подписа преди 13 години, ние сме хората, които казахме, че спирането на малките блокове на "Козлодуй" е пагубно за държавата. Аз съм твърд привърженик на това, че единствената висока технология в индустрията на България в момента е ядрената енергетиката. Това, за което се събра инициативният комитет през май, групата от хората от гражданския комитет за "Козлодуй" говореха за развитието на ядрената енергетиката, след това нещата станаха по-друг начин", коментира по този повод днес Воденичаров и заяви, че до този момент не е получавал упреците за това си участие.

Иначе, сочената като основен фаворит на правителството за заместник на Сергей Игнатов -  Милена Дамянова ще си остане заместник-министър на образованието. "Тъй като остават няколко месеца до изборите, в парламента имаме един закон за средното образование, мисля, че Милена Дамянова ще се справи добре да го доизкара там. В течение е", отбеляза днес премиерът Борисов.

На днешното си заседание правителството реши  да определи и временно изпълняващ длъжността председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). За една седмица тази позиция ще изпълнява един от сегашните членове на ДКЕВР - Андон Роков. Решението кой ще замести уволнения шеф на регулатора Ангел Семержиев ще бъде взето след седмица.

Както е известно, Семерджиев се раздели с поста, след като бе посочен за главен виновник за стартираното от ЕК дело срещу България заради нелибелизирането на вътрешния ни енергиен пазар.

Подкрепи Economic.bg