Централната банка на Русия обяви биткойните за нелегални

Всякакъв обмен на виртуалната валута срещу рублата ще се признава за "съмнителна" сделка

Москва взима пример от Пекин

260 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Централната банка на Руската федерация предпази гражданите и юридическите лица от използване на виртуалните валути, в това число придобилите напоследък популярност биткойни. За това информира руската служба на британската радио-телевизия BBC (BBC Russian).

Руският банков регулатор предупреди, че ще разглежда всякакъв обмен на виртуалните валути с рублата и дори с чужди валути като "съмнителни операции".

BBC Russian пояснява, че повечето страни все още нямат яснота дали да признават за легално платежно средство криптовалутата биткойн, наречена в чест на едноименната електронна платежна система.

През ноември 2013 г. курсът на биткойна вече е надхвърлил цена от 1 000 долара, но месец след това рязко се срина. Причината за това е решението от страна на Народна банка на Китай всички финансови компании да спрат операциите с виртуалната валута. 

Агенция "Икономика" припомня, че България е сред първите 15 страни в света по "добив" на биткойни, като все повече заведенията в София започват да приемат плащанията в криптовалута.

Коментари: 0