ЧЕЗ: Либерализацията ще доведе до икономически растеж

От дружеството призоваха за въвеждане на пазарни цени на тока

6440 ~ 1 мин. четене

Либерализацията на енергийния пазар в България ще бъде съществен фактор за икономическия растеж на страната. Това заяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал по време на енергийна конференция в София.

„Когато дойдохме в страната, очаквахме, че България бързо ще въведе европейските правила по отношение на либерализацията на пазара. Седем години по-късно продължаваме да продаваме енергията на регулирани цени, които не осигуряват възвръщаемост на вложенията ни”, посочи Докладал.

Според него ниските цени на електроенергията за бита, които държавата изкуствено поддържа, допълнително изкривяват пазара.

Изчисленията показват, че в резултат на тази политика ЧЕЗ понася загуби на стойност между 5 и 10 лева на мегаватчас от всяка сметка за електричество. По думите на Докладал регулацията на цените се отразява неблагоприятно на големите предприятия, малкия и средния бизнес, които са основните двигатели на икономическия растеж в страната.

ЧЕЗ обслужва 2,2 млн. клиенти на територията на Западна България. От стъпването си на българския пазар преди седем години досега компанията е вложила над 550 млн. лева в електроразпределителната мрежа.

Подкрепи Economic.bg