Чакаме 5% ръст на туристите през лятото

Високите цени на горивата оскъпили пакетите за почивка с 10 на сто

През зимата природата нанесе щети на инфраструктурата, но ще се справим и очакваме добър туристически сезон. Вече има ранни записвания от руски и германски туристи. Очакваме поне 5% ръст за тази година. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по ТВ7.

По думите му за първите два месеца на 2012 г. чуждите туристи в България са били с 4,1% повече, което спрямо други ски дестинации е добре.

Издават се много визи за руски туристи. Откриват се още изнесени визови центрове в Русия. Проучване показа, че у нас идват хора от т.нар. средна класа. Ние стоим много добре в отношението качество\цена, категоричен е зам.-министър Маринов.

Има преоткриване на нашето Черноморие от туристи от Полша, Унгария и Чехия. Очакваме добър сезон. Много българи вече успяха да направят резервации и ще имат добра почивка в активния сезон. Ранното планиране позволява на българина да почива на нашето море на разумна цена, каза Георги Николчев, член на Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг.

Той поясни, че цените на пакетите са се повишили с 10% заради високите цени на горивата и храните. Това е оскъпяване за нас, не за туристите, побърза да успокои Георги Николчев.

Иво Маринов добави, че хотелиерите, които имат модерно мислене към персонала успяват да го задържат и да повишат качеството на услугата си. Оперативна програма "Човешки ресурси" също дава възможност за обучение на персонала, даде съвет ресорният зам.-министър. Той също успокои, че не се очаква повишение на цените за хората.

Работим за промяна на имиджа на страната ни като дестинация за масов туризъм – зимен и летен. Ще работим страната ни да е позната като целогодишна туристическа дестинация, разясни приоритети си Иво Маринов.

 

Коментари: 0