Чакането свърши – време е за забавление и игри

Според консенсусните оценки на няколко икономисти България ще вземе седем медала от Олимпийските игри в Лондон

7052 ~ 2 мин. четене

Олимпийският огън днес ще завърши 70-дневното си пътуване около Великобритания и ще постави началото на едно събитие, организирано в продължение на 7 години.

Световни лидери и величия ще присъстват на официалното откриване на 17-дневното събитие, което ще започне с преминаването на факлата през централен Лонодн. Премиерът на Англия Дейвид Камерън прогнозира, че Олимпийските игри тази година ще бъдат "приятелски и позитивни”.

Заветната факла обиколи няколко забележителности в Лондон в четвъртък, включително катедралата "Сейнт Пол", Бъкингамския дворец, площад Трафалгар и "Даунинг стрийт". Организаторите съобщиха, че повече от 10 милиона души са били свидетели на пътуването на огъня през Великобритания.

Въпреки цялата организация обаче сериозен гаф предизвика доста коментари. Притеснението на женския отбор по футбол на Северна Корея дойде в сряда вечерта, след като страната им бе показана със южнокорейски флаг на екран, което предизвика и извинението на Камерън, който го описва като "неволна грешка".

Друг дипломатически проблем възникна, след като стана ясно в четвъртък, че Украйна и Грузия са подали официални жалби срещу организаторите заради вписването на техните страни в списъка като "региони" на Русия.

Подобни гафове обаче едва ли ще дадат цялостна оценка върху 17-дневното най-голямо спортно събитие за 2012 година.

Какво да очакваме от България?

Според консенсусните оценки на няколко икономисти България ще вземе седем медала от Олимпийските игри в Лондон, пише FT.

Емили Уилямс от London Business School смята, че страната ни ще спечели 2 медала в Лондон, докато Даниел Джонсън от Colorado College прогнозира, че нашите спортисти ще грабнат цели 12 медала. Наскоро Goldman Sachs публикува подобни прогнози, в които страната ни не фигурираше в класацията на първите 50 страни по медали.

Така при липсата на данни за България от прогнозите на Goldman Sachs консенсусната прогноза за броя на медалите, която нашите спортисти ще спечелят в Лондон, е седем. Ако прогнозата се сбъдне, това би било по-добър резултат от Олимпиадата в Китай, където България спечели пет медала.

Според същите икономисти най-много медали в Лондон ще имат САЩ (103), следвани от Китай (86) и Русия (74).

Подкрепи Economic.bg