Чакат 30% по-висока цена на тютюна

Според зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Фикрет Бекир причината е сушавата година

Цената на тютюна се очаква да скочи с близо 30% поради липсата на суровина. Тази прогноза направи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) Фикрет Бекир. По неговите думи сушавата година е унищожила значителна част от реколтата.

"Не сме виждали такава суша в региона от 50 години. Спрямо миналата година, ще получим една трета от реколтата - около 40 - 50 кг от декар от сорта "Каба Кулак", и около 130 кг от "Бърлей". В Южна България нещата са още по-плачевни - там ще получим 10 - 20 кг от декар", заявява Бекир пред агенция "Фокус".

"Самата реколта е с много високо качество, така че очакваме високи цени - спрямо миналата година с близо 30% увеличение, тъй като ще липсва суровина. Това покачване няма да покрие загубите, които търпят самите производители", каза още той.

Специалистът спомена и предстоящата среща на балканските държави и Туркменистан в Скопие. Тя ще се състои на 14 септември и е организирана от Международната асоциация на тютюнопроизводителите (МАТ).

Пряк повод за мероприятието е намерението на Световната здравна организация (СЗО) да премахне някои тютюни, които се работят в региона.

По думите на Бекир това ще удари силно по бизнеса в Рила, Пирин и Родопите, ако се случи, особено ако не бъдат включени и компенсации за родните производители.

Коментари: 0