Чехия и Словакия уредиха гласуване за по-меки санкции към Русия

Идния вторник Европейският съвет се събира за обсъждане на предложението на Прага и Братислава

Лобито на Москва в ЕС

Чехия и Словакия уредиха гласуване за по-меки санкции към Русия
Автор: Николай Марченко

По настояване на Прага и Братислава Европейският съюз (ЕС) ще преразгледа секторните санкции срещу Москва идния вторник, пише френският вестник Le Temps.

Новината идва дни, след като украинският президент Виктор Порошенко се оплака, че по време на една от заплашителните телефонни беседи руският му колега Владимир Путин го предупреди "да не разчита на ЕС", понеже Москва "има начин да повлияе" на Съвета на ЕС. Месеци наред пък словашкият премиер Роберт Фицо президентът на Чехия Милош Земан (двамата на снимката) се възмущават при всяко разширяване на санкциите срещу Руската федерация (РФ). Другата седмица обаче властите на останалите държави ще трябва да дадат своя оценка на това дали се спазва примирието между РФ и Украйна от 5 септември 2014 г.

Еврокомисията (ЕК) предстои да представи своите предложения по въпроса. „Ние ще се основаваме на доклада, който ще се направи от отчети на различни източници, най-вече Организацията за сигурност и сътрудничество в Еваропа (ОССЕ)“, заяви прессекретарят на комисаря по чуждестранни въпроси Мая Косиянчич.

Пояснява се, че налаганите от март т.г. санкции на Общността срещу Кремъл едва сега започват да дават ефект, но руските власти предпочитат да игнорират този факт. Като цяло наблюдателите на ОССЕ се обединяват около мнението, че примирието и размяна с военнопленни се спазва. „Ние обаче няма да изнасяме окончателен вердикт, да се предприемат съответни мерки предстои на държавите“, казва представителка на организацията.

Североатлиантическият алианс пък признава, че в последните дни руските части са изведени от украинската територия, макар Москва и да продължава да им доставя въоръжения и инструктори на сепаратистите от Донецка и Луганска области. „Целта на Кремъл е да работи за дългосрочната перспектива – безкрайно да се затяга конфликтът, което ще е трагедия за Източна Украйна“, категоричен е прессекретарят на НАТО полковник Джей Джензън.

Йорг Форбиг от German Marshall Fund пък предпазва ЕС от смекчаването на санкциите под натиск на чехите и словаците. „Руснаците знаят, как функционира ЕС и манипулират някои страни, за да си постигне целите. Извеждане на част от войските и размяна на военнопленни е само уловка“, категоричен е експертът. 

Коментари: 0