Четат 700 страници секретни данни за „Белене“ и „Козлодуй“

Ще се опитаме да разберем дали е имало лица извън длъжностно упълномощените за строежа на "Белене" и доставка на гориво за "Козлодуй", които са водили преговорите, заяви председателят на комисията Яне Янев

116 ~ 1 мин. четене

Четири папки със 700 страници секретна информция за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй" ще разгледа Комисията за борба с корупцията в Парламента. Това съобщи председателят й Яне Янев по bTV.

Папките са доставени от Софийска градска прокуратура и Висшия съдебен съвет по молба на депутата след първото заседание на комисията.

Ще се опитаме да разберем дали е имало лица извън длъжностно упълномощените за строежа на "Белене" и доставка на гориво за "Козлодуй", които са водили преговорите, каза Янев. Също така комисията ще пита дали е манипулирано общественото мнение за "Белене", изтекла ли е предварителна информация кой ще е победителят за търга за строеж на АЕЦ-а, как са договаряни параметрите по договорите за горивото за "Козлодуй", на каква цена и др. Сред първите привикани да дават разяснения по сделките ще е бизнесменът Красимир Георгиев, съобщи още Янев.

"Всичко това е незаконно и противоречи на конституцията", заяви червеният депутат Любен Корнезов. Според него зад създаването на комисията стоят политически злоумисъл и юридическо невежество.

Изявленията, че ще се ползват СРС не само на български министри и техни заместници, но и на министъра на енергетиката Сергей Шматко и представители на „Росатом" са изключително тревожни, каза Корнезов. Нито един от членовете на 13-те членове на комисията не е постановил нито една присъда, което означава, че нямат никакъв капацитет. Тези хора ще разследват прекратени дела и преписки за корупция. Това се прави с постановление на прокурора и определение на съда, недоволства социалистът.

Подкрепи Economic.bg