Чобанов: Вето върху актуализацията ще е само с политически аргументи

Президентът е споделил, че "има нагласа да наложи някакъв тип вето", каза финансовият министър

Снимка: БГНЕС

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи. Това е мнението на министъра на финансите Петър Чобанов, което той изрази след днешната му среща с президента Росен Плевнелиев.

По време на продължилата повече от два часа среща, финансист №1 е запознал държавния глава с аргументите за решението бюджетът да бъде актуализиран, предаде БНР. По думите на Петър Чобанов президентът е споделил, че "има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията". В президентството все още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.

При подобни въпроси има политически, но и чисто бюджетни аргументи, коментира Чобанов. Той добави, че целта му не е била да убеждава президента да променя мнението си. "Идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение. Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета. Президентът има право по Конституция да налага вето. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава заявка и да участва в правенето на фискална политика", каза още Петър Чобанов.

Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете, добави Петър Чобанов.

Подкрепи Economic.bg