bTV не са планирали да спират сутрешния блок

Проверка на Economic.bg показва, че поне до петък планът е бил "Тази сутрин" да бъде в ефир през целия август

468 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Днес, 5 август, се случи нещо, което не се беше случвало никога - bTV спря сутрешния си блок. Точно в 7 ч., когато Анна Цолова и Виктор Николаев трябваше да кажат "добро утро" на зрителите на "Тази сутрин", тяхното ефирно време беше заето от ...сериал. И докато "Нова телевизия", BNT1 и TV7 излъчваха сутрешните си блокове, bTV даваше "Изборът на Лара" и "Трета смяна" - все сериали, които изглеждат смешно на фона на тежките проблеми в държавата, които се обсъждат по другите телевизии.

В годините досега, дори титулярният екип да е бил в почивка, винаги е имало водещи и екип, които са правили "Тази сутрин". Излизането във ваканция предизвика реакции и коментари в социалните мрежи, че това се случва под натиск от властта заради отразяването на протестите, което в последните седмици е основна тема - с преки включвания от сутрешните блокади, репортажи от вечерта и гости, с които се коментира темата.

Пред "Дневник" PR отделът на bTV обяснява, че причината за ваканцията е, "че целият екип на "Тази сутрин" има нужда от почивка". От там изтъкват, че "от февруари колегите от сутрешния блок работят на практика без почивка. Имали са много извънредни предавания и нощни дежурства. Сега, когато парламентът е в почивка, е единствената възможност да излязат във ваканция".

Проверка на Economic.bg обаче показва, че решението е взето в последния момент. Най-показателното за това е, че в хартиените приложения на вестниците, където програмата се отпечатва за седмица напред, "Тази сутрин" присъства от 7 до 9.30 ч.

За внезапното решение да се спре сутрешният блок говорят и рекламните тарифи на телевизията, които са в сила от 1 август. Данните, които са качени на сайта на медията показват, че рекламното време в "Тази сутрин" се продава, и то на едни от най-високите цени. За сравнение рекламното време по време на сериалите, които бяха пуснати на мястото на сутрешния блок, струват 3.5 пъти по-малко.

По официални данни предаването ще се върне в ефир в началото на септември. Коментарите в социалните мрежи обаче имат обяснение и за това. Във Facebook и Twitter се коментира, че управляващите от БСП, ДПС и "Атака" не искат да дават възможност на ГЕРБ да говорят публично в най-гледаната телевизия в България, без управляващите да имат шанс да им отговорят, тъй като ще почиват до началото на септември.

Подкрепи Economic.bg