Цветан Василев: Политиците ни си мислят, че са всемогъщи и недосегаеми

Създавам близо 10 на сто от БВП на България чрез моя конгломерат, допълва банкерът пред немското издание HandelsBlatt

80 ~ 2 мин. четене

В България имам 20 000 служители, косвено чрез инвестиции повече от 150 000. Създавам близо 10 на сто от БВП на България чрез моя конгломерат. Затова и познавам много добре проблемите на региона. Това разкрива банкерът Цветан Василев в обширно интервю за немското издание Handelsblatt.

България е най-малкият проблем в Европа. За българите кризата е нещо познато. Никъде другаде в Европа доходите не са толкова ниски. Средната заплата е 300 евро. Пропастта между бедни и богати е голяма. На фона на тези данни, никой не би трябвало да се учудва, ако хората търсят нови възможности другаде, допълва той.

Имаме свободата да протестираме свободно по всяка тема в България. Не съм сигурен дали в някои страни от Западна Европа съществува също толкова голяма свобода. Всеки, който твърди обратното, греши. Проблемът в България е, че ние не намираме общи цели, за които си струва човек да се бори политически.

На въпрос колко сериозен е проблемът с корупцията, Василев отговаря, че това е основна пречка в политиката, но не е и между фирмите. Най-големият ни проблем е, че политиците в страната мислят, че са всемогъщи и недосегаеми. Това ще се промени рано или късно. Кризата ускорява този процес на промяна. Политическата система в България е на път да се промени много скоро, допълва той.

Старите страни членки не бива да са изненадани след разширяването с нови страни от Югоизточна Европа, че българите напускат родината си. Това е нормално, при положение че заплатите в Западна Европа са десет пъти по-високи, отколкото в България и в Румъния, отбелязва Василев.

Западна Европа се страхува, когато става дума за имиграцията, защото трябва да се изправи срещу собствените си проблеми, казва Василев, изразявайки съмнение, че българските или румънските имигранти ще бъдат най-голямото предизвикателство за Европа.

Сега солидарността е станала доста непопулярна тема, отбелязва бизнесменът, сравнявайки положението със случаите на Испания, Португалия или Гърция в края на XX век. Ако Европейската комисия не промени политиката си, в бъдеще още българи ще напуснат родината си, коментира Василев.

Коментари: 0