Цветанов: Атентаторът е дошъл с "цел туризъм"

МВР работило по 15 сигнала за тероризъм у нас, каза още вътрешният министър

6774 ~ 2 мин. четене

"България е имала възможност през последните години да реагира много адекватно на постъпваща информация от партньорските служби. При атентата в „Сарафово” нямаше подобна информация". Това заяви пред бТВ вътрешният министър Цветан Цветанов.

От думитетя му стана ясно, че България е предотвратявала редица терористични актове. От началото на мандата на ГЕРБ е работено по около 15 сигнала.

Министърът обясни, че за всеки предстоящ туристически сезон се предприемат мерки за сигурност. Той обясни, че от терористичният акт на легището може да се предположи, че има някои пропуски. След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде направен анализ на динамиката на сигурността, припомни вчерашното решение на КСНС след петчасово заседание.

По думите му атентаторът е дошъл в България с "цел туризъм" и е останал незабелязан.

Шофьорската книжка на атентатора не е изработена в България или в съседна страна. Има косвени доказателства, че извършителят не е бил на територията на Европейския съюз в последните години, обясни министърът.

Цветанов направи съпоставка със случая в Кипър, където предполагаемият извършител се е движел в Шенгенската зона, но не каза в прав текст дали атентаторът от Бургас е влязъл от шенгенска страна. Подобен недвусмислен намек направи преди дни премиерът Борисов.

Тезата на някои експерти по сигурността, появила се в чужди медии, че атентаторът въобще не е смял, че ще умре, а бил подведен с обяснението, че само трябва да остави багаж в автобуса, не се понрави на министъра и той я отхвърли. 

Достатъчно оперативна информация се обменя между партньорските служби и поредица от атаки са предотвратени по света именно заради тази информация.

Атаките от 11 септември дадоха един друг поглед, но въпреки предприетите мерки се стигна до атентатите в Мадрид, Лондон.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg