Цветанов: Неприемането ни в Шенген е политическо решение

Към месец март 2011 г. ние сме изпълнили абсолютно всички критерии за Шенген, смята вицепремиерът в оставка

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всичко минава през вътрешнополитически план, а не за това дали си изпълнил ангажимента си пред съответната институция в Европа. Така вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов коментира в ефира на БНТ отказът на някои страни да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство. "Темата Шенген е доста дискусионна в държавите от Европейския съюз след Арабската пролет', добави той.

"Неприемането на България и Румъния в Шенген преди 2 години, когато покрихме критериите, беше едно коалиционно споразумение, което беше в Холандия", каза Цветанов. По неговите думи Холандия дава висока оценка на полицейската дейност в България. "В момента дебатът вече се изнесе към Германия, защото там през месец септември предстоят избори. В момента социалните им фондове изключително бързо се изпразват от огромния миграционен поток към Германия. Сега се опитваме на експертно ниво да се очертаят стъпки, с които да бъдем партньори с Германия и да търсим възможности да ограничим евентуалното организиране на подобни групи, които товарят социалната система на Германия", посочи вицепремиерът в оставка.

"България изпълни своите ангажименти като покри критериите. Към месец март 2011 г. ние сме изпълнили абсолютно всички критерии за Шенген. България получи висока оценка на последния дебат на Съвета на министрите на вътрешните работи в Европа. Шенген вече става политически въпрос", добави министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов.

Подкрепи Economic.bg