ДСБ: Сделката за 7-ми блок на „Козлодуй“ прилича на американско „Белене“

Не е ясно как е защитен българският интерес. До 2035 г. България няма да има нужда от нови мощности, заяви Радан Кънев

168 ~ 1 мин. четене

Неясната договорка за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй" изглежда като „американското Белене" и противоречи на редица европейски правила, заяви на брифинг лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Не е ясно как е защитен българският интерес. До 2035 г. България няма да има нужда от нови мощности”, каза лидерът на ДСБ. Не се знае нищо за цената, за пазара и изкупуването на енергията, нито за енергийните отпадъци, катеогирчен е Радан Кънев.

"Нова ядрена мощност не може да реши нито тежката икономическа ситуация, в която се намира България, нито да бъде решение на международната изолация, в която е изпаднало правителството на Пламен Орешарски", добави той. От ДСБ добавиха, че единственото решение на този проблем е оставка на правителството.

ДСБ следи също с тревога и ситуацията в Украйна. Тя е важен партньор, от значение е за националния интерес, защото там живеят над 200 хиляди българи и е важно те да имат своята европейска перспектива, обясни Борис Станимиров. В отговор на въпрос "тъмносините" категорично заявиха, че не се водят преговори за коалиция между партиите-членки на ЕНП и ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg