Да рискуваш в името на успеха

Бил Гейтс е взел много рискови решения, за да бъде сега най-богатият американец и вторият най-богат в света

Да станеш милиардер на 31 години, да си 19 години подред най-богатият в САЩ, а 13 от тях най-богат в света. За капак, всичко е постигнато без университетско образование. Това кратко описание пасва само на един човек - Бил Гейтс, основателят на най-голямата софтуерна компания в света Microsoft и най-популярната операционна система Windows.

Цялото име на милиардера е Уилям Хенри Гейтс и е роден на 28 октомври 1955 г. Семейството му е заможно и има дълги години опит и връзки в бизнеса и политиката. Прадядо му е бил кмет, дядо му е бил вицепрезидент на националната банка, а баща му Хенри Гейтс е известен адвокат.

Бил е човек, който силно вярва в трудолюбието и отдадеността в работата. Той вярва, че ако човек е интелигентен и знае как да прилага тази своя интелигентност, може да постигне всичко. Още от детските си години Гейтс е амбициозен, умен и обожава да се състезава. Тези негови качества му помагат да достигне най-високо ниво в професията, която той избира. В училище бил отличник по математика и физика. Въпреки това, той често бил отегчен от учебните занимания и родителите му трябвало да захранват интереса му с книги и странична информация.

В крайна сметка, за да отговорят на неговата интелигентност те го записват в частно училище Лейксайд, което било известно със силно академичната си среда и отличната подготовка, която предоставя. Един от най-важните моменти в живота на Бил Гейтс е досега му до компютрите. Бил и приятелите му били силно впечатлени от тази машина и през 1968 г. създават "Групата на програмистите". Като част от тази група те откриват нови начини да използват и развиват компютърните си умения.

През следващата година членовете на групата получават първата си възможност за голяма изява в компанията Information Sciences Inc., в която участват като програмисти. Компанията се съгласява да им изплаща бонуси всеки път, когато продаде или използва тяхна програма. Отношенията с ISI са първият истински бизнес проект, в който Бил Гейтс взема участие.

През 1973 г. той постъпва в Харвард, където все още не напълно наясно с бъдещето си Бил записва право. Той се справя добре, но правото не му е достатъчно интересно. Повечето нощи Гейтс прекарва пред компютрите в университета и през деня спи по време на лекции. След една година Бил Гейтс отпада от Харвард, но именно тогава се ражда компанията Microsoft.

През декември 1974 г. Гейтс и приятелят му Пол Алън успяват да продадат правата върху написаната от тях програма BASIC на Micro Instrumentation and Telemetry Systems, които по това време били създали първия комерсиален микрокомпютър Altair 8800.

През 1980 г. Майкрософт сключва споразумение с IBM да създаде операционна система. Бил създава OS/2 и я предоставя на IBM. Това е ключово сътрудничество за Майкрософт през този период. Партньорството е разтрогнато през 1991 г.

На 31 години Гейтс прави първия си милиард, въпреки че целта му е на тази възраст да бъде "поне милиорнер". През 1995 г. той за първи път оглавява класацията за най-богат човек в света с 12.9 млрд. долара. Отстъпва челното място едва през 2008 г., когато напуска Microsoft. Причината за "обедняването" му обаче беше, че тогава той изливаше милиарди във фондацията си. Той доброволно дава една трета от състоянието си за благотворителност.

Независимо, че вече не е най-богатият в света, Гейтс остава най-богат в САЩ и до този момент. През 2012 г. списание Forbes отново го постави на върха като изчисли, че личното му богатство е на стойност 66 млрд. долара. Спрямо миналата година увеличението е със 7 млрд. долара.

Коментари: 0