Данъчна полиция тръгва от 2013-та

Ще отстоявам позицията си за Сребърния фонд, обяви Симеон Дянков

Данъчна полиция ще функционира у нас от 1 януари 2013 година, обяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той уточни, че България е единствената държава в Европа, където въпросната институция липсва. Министърът на финансите допълни, че все още е рано да се каже кой ще я ръководи, предаде агенция Стандарт нюз.

Дянков вече се е срещнал с ръководството на НАП и му е възложил до края на тази седмица да изработи проект, в който да се опишат промените, които трябва да настъпят в агенцията. "Аз искам тези законови промени да влязат в Народното събрание юни месец", каза той.

Дянков очаква положителен ефект от дейността на данъчната полиция, като подчерта, че според него ефектът в Агенция "Митници" надминава очакванията му. От началото на годината има около 230 производства, от които около 140 са завършени. "Някой, който се занимава с контрабанда, вече много внимава дали ще направи второ нарушение, защото при него влизаш в затвора. Същият ефект очакваме и в НАП", каза финансист №1. Ефектът ще е най-силен в ДДС измамите, категоричен е вицепремиерът.

Ще отстоявам мнението си за Сребърния фонд, допълни той във Велико Търново. Проектозаконът е приет от Министерски съвет и е в бюджетна комисия на парламента.

"Аз ще отстоявам първоначалното си мнение, защото то е потвърдено с един прост факт - във всички останали европейски страни, които имат сребърни фондове като нашия - Белгия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Португалия, без изключение те инвестират в държавни ценни книжа", каза вицепремиерът. Всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието, а в България не може да се направи, каза той.

По думите на финансовия министър няма да има проблем със събирането на акцизи и ДДС при цигарите след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрито. Неслучайно е избрано именно през лятото да бъде наложена забраната, като по този начин ще има няколко месеца, в които хората да пушат навън. Според Дянков проблем ще има в зимните месеци, но той изрази надежда, че до тогава пушачите ще са свикнали със забраната.

Коментари: 0