Данъчни провериха "Илиянци" за фалшиви фактури

Иззети са 48 празни фактури и 140 касови бележки от апарати, които нямат дистанционна връзка с НАП

Масирана проверка на стоков базар "Илиянци" е била извършена преди няколко дни. Вниманието на НАП, СДВР и Главна инспекция по труда е било насочено основно към „търговците” на фалшиви фактури и касови бележки, които предлагат "стоката" си там.

В резултат от акцията са иззети 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които нямат дистанционна връзка с агенцията по приходите. Върху фактурите са поставени печатите и данните на две фирми, като същите данни са отпечатани и върху продаваните касови бележки. Цената на стоките, отразена в бележките е от 50 до 1000 лв. Идеята на „търговците” е към попълнената от купувача фалшива фактура да се прикрепи и касова бележка със същата стойност. Предстои проверка на двете фирми и при съмнение за участието им в документната измама ще бъде уведомена Прокуратурата.

Били са проверени и 19 търговски обекта на базара. Нарушения са установени в 10 от тях. На 6 търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон, като в 2 от проверените обекти са били установени разлики в касовата наличност от порядъка на 1 500 - 2 000 лв. В други 3 обекта са липсвали документи - касови книги, паспорти и свидетелства на фискалните устройства. Засечени са били и нарушения на осигурителното законодателство - неподаване към НАП на декларации за осигурените лица и нередовно внасяне на осигуровки.

„Използването на фалшиви фактури и касови бележки при счетоводната отчетност на фирмите е най-малкото загуба на средства. Такива документи не само не се признават от НАП, но са достатъчно основание за търсене на наказателна отговорност от лицата, които ги използват.”, каза по повод иззетите фактури и касови бонове Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП София.

Коментари: 0