Данък "лихва" ще създаде проблем в дългосрочен план

Според подуправителят на БНБ Калин Христов данъкът ще дестимулира хората да спестяват, а това ще се отрази и на инвестициите в страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Данък "лихва" ще демотивира хората да спестяват в дългосрочен план. Това каза подуправителят на БНБ Калин Христов по време на съвместното заседание на бюджетната и икономическата комисия в парламента за обсъжданията на Бюджет 2013 г, предаде Дарик. Той определи като "надценена" приходната част от бюджета и прогнозира, че ако не бъде изпълнена, може да има по-голям риск за увеличаване на дефицита над очакваното ниво от 1.25%

"На първо място този данък не може да се очаква да промени съществено поведението на домакинствата и фирмите от гледна точка на спестявания, потребление, инвестиции. Както и не можем да очакваме да смени поведението от гледна точка да има изтегляне на депозити. Това трябва да е ясно и да не се спекулира, тъй като не е въобще добре за стабилността на цялата система", каза Христов.

По неговите думи един такъв данък не би повлиял директно върху поведението на спестителите и оттам върху стабилността на системата. "Това е добре да се знае, тъй като се използваше като аргумент в някои дискусии", добавя той.

"От гледна точка на дългосрочния ефект на този данък, той вероятно ще дестимулира в дългосрочен хоризонт хората да спестяват, което означава, че в дългосрочен хоризонт инвестициите в нашата икономика ще бъдат по-малки", каза още Христов.

Той уточни, че третата важна бележка по отношение на този данък е начинът на въвеждането. "Хубаво е да има много бързо яснота за начина, по който се въвежда. Става въпрос за юридическа яснота, за да могат банките да бъдат подготвени технологично да го въведат. Така че да не се създава юридическа несигурност и оттам оперативен риск за банковата система", добави той.


Коментари: 0